Συμβουλές συντήρησης

Κάθε κόσμημα από οποιοδήποτε μέταλλο ή υλικό και αν είναι φτιαγμένο, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα προκειμένου να διατηρήσει την αρχική του λάμψη και μορφή, ώστε να μπορείτε να το απολαμβάνετε για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια γίνεται. Προκειμένου να το πετύχετε αυτό, σας παραθέτουμε έναν αντιπροσωπευτικό οδηγό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κοσμήματά σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

  • Θα πρέπει να χειρίζεστε πάντα τα κοσμήματά σας όσο πιο ήρεμα και απαλά μπορείτε, αποφεύγοντας τις γρήγορες και απότομες κινήσεις, ιδίως κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των κουμπωμάτων αλλά και κατά τη διάρκεια που τα φοράτε. Η απρόσεχτη χρήση τους μπορεί να τα καταστρέψει και να τα φθείρει σταδιακά, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγετε τα συχνά τραβήγματα κυρίως στις αλυσίδες αλλά και σε κάθε κόσμημα.
  • Για την  προστασία  των κοσμημάτων σας, αποφεύγετε τη συνεχή και απότομη πίεση που μπορεί να ασκηθεί επάνω τους και η οποία μπορεί να αλλοιώσει τη μορφή τους και να τα καταστρέψει. Για το λόγο αυτό, αποχωριστείτε τα αγαπημένα σας κοσμήματα όταν κάνετε έντονες χειρονακτικές εργασίες αλλά και όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
  • Βγάζετε τα κοσμήματα σας όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι, στον κήπο, όταν μαγειρεύετε, όταν κοιμάστε, όταν κάνετε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες καθώς και όταν κολυμπάτε σε πισίνα.
  • Αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας χωριστά, ώστε να αποφεύγονται οι μεταξύ τους τριβές και οι γρατζουνιές στην επιφάνειά τους.
  • Μη φέρνετε τα κοσμήματά σας σε επαφή με κρέμες προσώπου και χεριών, με ασετόν και μανό, με αρώματα, βαφές και σπρέι μαλλιών και γενικά με πάσης φύσεως καλλυντικά. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα, σας συμβουλεύουμε να το κάνετε προτού φορέσετε τα κοσμήματά σας.
  • Μη φέρνετε τα κοσμήματά σας σε επαφή με οποιαδήποτε χημική ουσία όπως είναι το χλώριο, ο υδράργυρος, το θειάφι κλπ., καθώς και με καθαριστικά και διαλυτικά οικιακής χρήσης.
  • Οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τα κοσμήματά σας, να τα θαμπώσουν και να τα οξειδώσουν καθώς και να τα αμαυρώσουν κυρίως στα σημεία που είναι οι κολλήσεις. Οξείδωση ακόμα προκαλείται στα σκουλαρίκια στο σημείο εκείνο που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ο λευκόχρυσος με τον χρόνο μπορεί να αποκτήσει μια ελαφρώς κίτρινη όψη.

Μία ακόμη πιο ιδιαίτερη μεταχείριση χρήζουν τα κοσμήματα που φέρουν πέτρες τύπου μαργαριτάρι, λάπη, τυρκουάζ, σμάλτο κτλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με το νερό και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς οι πέτρες μπορούν να φθαρούν και να ξεκολλήσουν.

Καλό είναι να διενεργείτε τακτικό έλεγχο στα κοσμήματά σας για τυχόν φθορές και αν υπάρχουν, να τα πηγαίνετε σε κάποιος τεχνικό προς επισκευή.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τη φθορά ή την καταστροφή των κοσμημάτων που έχετε αγοράσει, η οποία οφείλεται στους παραπάνω λόγους. Επίσης δεν φέρνουμε ευθύνη για την επισκευή τους.

Μην ξεχνάτε να σέβεστε και να φροντίζετε τα κοσμήματα σας για να σας κρατούν συντροφιά και να συνοδεύουν την εμφάνισή σας για χρόνια.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Ο καθαρισμός των κοσμημάτων μπορεί να γίνει με ένα στεγνό μαλακό πανί, το οποίο θα επαναφέρει τη γυαλάδα στα κοσμήματά σας.

Τα χρυσά κοσμήματα μπορείτε επίσης να τα καθαρίσετε ως εξής:

  1. Σε ζεστό νερό προσθέστε μια μικρή ποσότητα ελαφρύ απορρυπαντικού
  2. Βάλτε μέσα τα κοσμήματά σας
  3. Τρίψτε τα απαλά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα
  4. Ξεβγάλετε τα με καθαρό νερό
  5. Στεγνώστε καλά με μαλακό πανί

Με τον τρόπο αυτό δεν πρέπει να καθαρίζετε κοσμήματα τα οποία φέρουν ορισμένες ιδιαίτερες πέτρες όπως μαργαριτάρια, λάπη, τιρκουάζ, σμάλτο κτλ., γιατί ενδέχεται να φθαρούν και να αποκολληθούν.

Επίσης, όσον αφορά στα κοσμήματα που έχουν πέτρες και ιδίως μεγάλου μεγέθους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την εναλλαγή της θερμοκρασίας στο νερό κατά το πλύσιμο και κατά το ξέπλυμα, ώστε να μην είναι πολύ απότομη και οδηγήσει σε ραγίσματα ή και σπάσιμο στις πέτρες.

Για τον επαγγελματικό καθαρισμό των κοσμημάτων σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.